Ei ole koiraa karvoihin katsominen

Vai onko kuitenkin? Eli turkinhoitopostaus :)
Silloin kun Agostinia hankimme, lagottoa mainostetiin sen helppohoitoisella turkilla, joka ei takkuunnu ja jota ei tarvitse harjata. Onneksi tätä "myyntikikkaa" ei enää käytetä, koska turkki vaatii työtä pysyäkseen kauniina ja hyväkuntoisena.


Alkuun siis kaikki tarvittava. Edessä takunavaaja, ohennussakset, trimmaussakset ja kampa, joka on pappani peruja. Taaempana karstat, iso ja pieni, Ice on Ice harjausneste, kynsisakset, vettä suihkepullossa, tassusakset ja lahjuksia. ;) Kuvasta puuttuu villakoirakampa ja Plush Puppyn harjausneste, joka voittaa tuon Ice on Icen vastaavan tuotteen 6-0. Plush Puppyn saatavuus Suomessa on vain vähän kehno ja oma Cruftsista ostamani on loppu.

Itse tykkään aloittaa turkin hoitamisen takapäästä, reisistä. Meillä turkinhoito hoidetaan lattialta käsin, itselle sohvatyyny persuksen alle ja koira jalkojen väliin. Trimmaus toki suoritetaan pöydällä.


Reisi auki karstattuna (isolla karstalla), tassuja ei ole otettu. Turkki on siis auki karstattuna suorahko. Näyttelyissä auki karstattu turkki on ehdottomasti kielletty. Itse käyn turkin osio kerrallaan läpi, eli oikea reisi, vasen reisi, oikea kylki jne...


Seuraavaksi saatan käydä osuuden villakoirakammalla päällisin puolin läpi, mutta yleensä tartun heti toimeen. Eli pieni osa kerrallaan käyn kammalla läpi koko alueen, eli tässä esimerkissä reiden. Pelkkä karstaaminen ei poista takkuja, pahimmassa tapauksessa päinvastoin huopaannuttaa turkkia entisestään, siksi kammalla käyminen on ehdotonta. Kuvassa näkyy, vähän huonosti tosin, jakaus, eli jakaus jakaukselta edetään, kunnes koko alue on tehty. Erityisesti reiden etuosaan, ns. hapsuihin, tulee helposti takkuja, erityistä tarkkuutta siellä. Sama koskee kainaloita, nivusia, partaa ja korvan tauksia. Itse poistan takut joko takunavaajalla tai kammalla. Takun voi ensin leikata saksilla kahtia, jolloin sen selvittäminen on helpompaa. Toki, jos näyttelyitä ei ole tiedossa, voi takut huoletta leikata kokonaan. Esim. nivusista pääsee helpoimmalla kun vain leikkaa takut pois, sieltä niiden avaaminen tekee kipeää. Ainakin meidän koirien mielestä. :)

Kun alue on kammattu läpi, karstaan sen kunnolla vielä kerran tai pari jommalla kummalla karstalla, jotta irtokarvat lähtevät. Sitten ei muuta kuin koira ympäri ja toinen puoli käsittelyyn. Samaan tapaan käydään koko koira läpi. Pojilla pitää myös "pistoolikarvat" leikata, jottei niihin keräänny ties mitä töhnää. Näin talvella, kovilla pakkasilla, pissat ja lumet jäätyvät karvoihin kiinni, joten helpoimmalla pääsee, kun vähän siistii vehkeitäkin. :)


Tunnin session jälkeen on molemmat reidet harjattu ja karvaa jonkinmoinen kasa.


Huolellisen kampaamisen lisäksi tärkeää on aina vähintäänkin kastella auki karstatut alueet. Turkki ei kiharru ilman kastelua ja se myös takkuuntuu auki kammattuna nopeasti. Itse tykkään joko pestä koiran kunnolla shampoon ja tarvittaessa hoitoaineen kera tai käyttää sen uimassa. Omakohtaisella kokemuksella turkki kihartuu kuivuessaan näin paremmin kuin vain suihkuttamalla.
Shampoissa ja hoitoaineissa en ole merkkiuskollinen, tällä hetkellä Rossilla käytössä MD-10 tuotteet ja Ago pestään Ring5 Bright Whitella. Tarvittaessa tassuihin vielä Mäntysuopaa tai Fairya, jos ei muuten lika lähde. Rossilla käytän pesun jälkeen myös pois huuhdottavaa hoitoainetta, Agolla en ole kokenut siihen tarvetta.
Turkin pitää antaa kuivua omaan tahtiinsa, sitä ei saa föönata, silloin se ei kiharru oikeaoppisesti. Toki pyyhkeeseen saa kuivata suurimmat kosteudet, jottei kotiin iske tulva. :)

Ja kaikki tämä, hieman karvanlaadusta riippuen pitäisi toistaa keskimäärin kuukausittain. Rossin turkki on karheampi kuin Agon, joten se ei takkuunnu/huopaannu yhtä ärhäkkäästi kuin Agon pumpulin pehmeä.

Pahasti huopaantunut turkki on parasta leikata kokonaan pois, helpoiten se käy trimmikoneella. Jos en väärin muista, Italiassa suositellaan turkin leikkausta lyhyeksi tai koneella alas ajamista pari kertaa vuoteen. Suomessa yleensä turkit ajetaan kevään korvilla lyhyeksi, lyhyellä turkilla on mukavampi nauttia kesästä ja uimisesta. Helppohoitoisin turkki on tottakai lyhyenä, ei näyttelytrimmipituudessa. Joskin vuosi vuodelta tuntuvat koirien turkit kehissä lyhenevän ja lyhenevän, mun koirat muhkeissa kiharoissaan ovat usein omassa sarjassaan. :D


Lisäksi korvakarvat nypitään ja kynnet leikataan tarpeen mukaan, n. viikottain. Itse tykkään korvakarvojen nyppimiseen käyttää apuvälineenä suonipihtejä, homma käy paljon nopeammin kuin sormin. Nyppiminen on ilmeisesti vähän ikävän tuntuista, mutta tarpeellista, jotteivat korvakäytävät kasva karvasta umpeen.
Tarvittaessa, jos korvat haisevat pahalle, koira rapsuttaa niitä sekä ravistelee päätään tai korvista erittyy töhnää, on ne hyvä myös puhdistaa. Jos ei aineita löydy suoriltaan, voi puhdistuksen tehdä myös vedellä. Itse olen todennut hyväksi MalAceticAural-puhdisteen.
Rossin kynsiä tarvitsee leikata hyvä jos kuukausittain, Agolla leikkausväli on n. viikko. Kynsileikkureista parhaat ovat Millers Forget. Ovat lähes ikuiset. ;)

Nämä ovat omakohtaisia kokemuksia, joku muu on varmasti oppinut tekemään toisin. :)
Lagoton trimmaaminen on sitten asia ihan erikseen, ehkä siitä tarinaa joskus myöhemmin. :)

Kommentit

  1. Heippa! Olisiko sinulla vinkkiä esim shampoista tai hoitoaineista joilla saisi erityisen pehmeään lagottokarvaan"kovuutta"? :) Kyseessä ei pitäisi olla enää pentukarvakaan, kun koiruus tulee loppukesästä 2 vuotta. Kiitos jo etukäteen vastauksestasi :) Tähän asti olen kammannut koiran n parin kuukauden välein villakoirakammalla jolla saa takut poistettua, ja sen jälkeen pessyt öljysaippualla.

    VastaaPoista
  2. Heippa! Anteeksi, että vastaus on kestänyt.. Pesisin turkkia karkeille turkeille tarkoitetulla shampoolla. Mitään luottotuotetta en ole valitettavasti vielä löytänyt itsekään, RING5 Protein shampoo on meillä tällä hetkellä käytössä. Mikäli näyttelyyn olette suuntaamassa, suosittelen että peset shampoolla koiran noin viikkoa ennen näyttelyä ja sen jälkeen käytät muutamaa päivää ennen uimassa. Lisäksi sumutepulloon järvi-/sadevettä, millä suihkutella. Liian lähellä näyttelyä ei ainakaan Rossia voi pestä, tai se muistuttaa lähinnä pölypalloa. :D
    Toivottavasti tästä oli apua. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti