Välillä pitääkin vähän tyriä, kokemus tekee niistä hetkistä hyviä


Tänään oli kovasti odotettu Korrien tokokoulutus. Herätys oli ennen kukonlaulua ja matkaan lähdettiin seitsemän aikaan Johannan kanssa.
Perillä Rossi vaikutti hyväntuuliselta, meni Vuokkoset-areenalle kuin olisi aina siellä treenannut. Suhtautui kaikkiin ihmisiin reippaasti, myös meidän kouluttajaan Pekka Korriin. Yhdelle istuvalle ihmiselle pöhisi, mutta kun mentiin katsomaan niin alkoikin heiluttamaan häntää kun tajusi ettei se ollutkaan mörkö vaan ihminen. :)

Rossi treenasi eteenmenoa, paikkamakuuta, liikkeestä seisomista, ruutua ja lisää paikkamakuuta.
Veikkaan, että mulla oli koira vaihtunut jossain kohtaa. :D
Eteenmenon vinkit
- Kokeessa eteenmenon suora tehdään jo monta kertaa (seuraaminen, jäävät), treeneissä sama juttu. Tehdään siis suora seuraamalla, jotta se on jo olemassa koiralle. En osaa selittää tätä fiksusti :D
- Lelu viedään suoran päähän, koira lähetetään lelulle. Jos koira käsketään maahan suoran päässä, ei lelua odottamassa => ei tule usein nähtävää haahuilua lelun perään. Palkka heitetään koiralle.
- Lisäksi voidaan treenata maahanmenoa apuohjaajan kanssa, niin että apuohjaaja ensin kävelee koiran kanssa pois ohjaajasta ja ohjaaja käskee maahan. Kun tämä sujuu, apuohjaaja juoksee koiran kanssa poispäin ja ohjaaja käskee maahan. Apuohjaaja ei saa pysähtyä, vaan jatkaa matkaansa!
Rossi teki 2 harjoitusta, ensin seurautin suoran edestakaisin, vein lelun ja lähetin. Toisella kerralla Pekka vei lelun. Molemmat hyviä.

Paikkamakuun vinkit
- Sosiaalinen palkka, ei ruokaa, ei lelua (tämä oltiin otettu käyttöön jo ennen koulutusta, hyvä että saatiin vahvistus asialle)
- Paikkamakuu treenataan viimeisenä, kun koira on rauhallinen ja rentoutunut, saanut purettua energian
- Paikkamakuun jälkeen suoraan autoon ja kotiin.
- Pitkiä paikkamakuita (Pekka puhui 30min-2 tuntiin, eli oikeasti pitkiä)
Rossi teki 2 paikkamakuuta, yhden per treenivuoro. Tämä oli oikeasti se kohta, kun en uskonut, että kyseessä on mun koira. Se makasi vieraassa paikassa, vieraiden ihmisten läheisyydessä, välittämättä viereisten kenttien häiriöistä. Pari kertaa kuului piippiip ja kerran nuuski maata (mistä huomautetaan), mutta muuten todella rennosti ja rauhallisesti. Ei ajatustakaan nousemisesta. Välillä kävin välipalkkaamassa silittelemällä, kerran nousi siinä kohdassa ylös. Aivan huikeaa työtä Roms!

Liikkeestä seisomisen vinkit
- Etupalkka, eli käsky, kävelen eteenpäin, jätän palkan jonkinmatkan päähän koiran eteen, palaan sen luo ja vapautan palkalle.
-Takapalkka, niin että vastustaja heittää koiralle lelun sen taakse
Rossilla siis ongelmana sivuaskeleet, mikä mahdollisesti johtuu siitä, että kun olen palkannut itse heittämällä pallon, Roms kääntyy odottamaan palkkaa jo valmiiksi.
Pari onnistunutta toistoa etupalkalla, vielä ei luonnollisesti näkynyt asennon korjaamista (suoraa, nopeaa pysähdystä), mutta jospa harjoitus tuottaisi tulosta.

Ruudun vinkit
- Uusissa paikoissa voi aina alkuun aloittaa leluruudulla (viedään ruutuun lelu)
- Näyttöruutuja, eli ohjaaja käy näyttämässä ruudun paikan ja lähettää koiran sinne
- Suoria lähetyksiä. Tähän saatiin hyvä vinkki, ei pidä pelätä epäonnistumisia. Rossi fiksuna koirana juoksi vähän matkaa, seisahtui ja tuijotti mua ja heilutti häntää "Joko saa lelun". Katsoin ruutua antamatta uutta käskyä ja odotin, että tarjoaa jotakin. Rossi meni vähän lähemmäksi ruutua ja jäi taas odottelemaan, että joko kelpaisi. Vaan ei vieläkään. Kun sitten kolmannella meni ruudun sisäpuolelle lensi lelu. Sitä, että koira alkaa kokeilemaan, että josko riittäisi että juoksee vain vaikka puoli väliin, ei pidä siis pelätä. Iso virhe, minkä ihmiset (minäkin) tässä kohtaa tekee, on se että kun koira "epäonnistuu" viedään ruutuun taas lelu. Noh, nyt kun sen ajattelee, niin onhan se ihan itsestään selvää, että koira saa tavallaan palkan siitä, että se ei mene ruutuun, ja sen jälkeen otetaan uudestaan niin, että sinne viedään taas lelu. Ja mitähän tälläinen koira tekee, kun se kokeessa näkee, ettei ruudussa olekaan mitään... ;)


Lisäksi muiden koirakoiden harjoituksista saatiin vinkkejä noutoon (pitotreeniä tunnarilla!) , ääntelyyn (haukkuva koira käsketään maahan ja jätetään siihen yksin hetkeksi => JOHDONMUKAISUUS), vinkuminen johtuu usein epävarmuudesta ja koira tekee sen yleensä tiedostamattaan, ei voida soveltaa samaa kuin haukkumisessa, kaukokäskyn käsimerkkeihin (esim. istu=oikea käsi, maahan=molemmat kädet, seiso=vasen käsi), merkki (opetetaan menemään aina ohjaajaa vastakkaiselle puolelle merkkiä), kiertämiset apuna toooodella monessa liikkeessä, luoksetulon vetoketjutreeni, virittelysanat/-teot ja vaikka mitä! Olen vieläkin ihan haltioissani!

Oli hieno fiilis, kun tajusi, että on tehnyt kuitenkin hirveän paljon asioita myös oikein, vaikka niitä virheitäkin on matkan varrella tullut. Korri kehui Rossia yleisesti, seuraamista (sen pienen pätkän perusteella, mikä ei mennyt edes kovin hyvin :D), ja meidän yhteistyötä. Meinasin alkaa itkemään, kun viimeisen paikkamakuun jälkeen käskin Rossin istumaan ja Pekka sanoi muille ohjaajille "Näittekö, koiraa on palkattu vain sosiaalisella palkalla liikkeestä ja kun se käskettiin istumaan alkoi se välittömästi heiluttaa häntää. Se kertoo hyvästä yhteistyöstä koiran ja ohjaajan välillä". Romps ♥ 

Kommentit

 1. Moikka! Itse paikkamakuuta jännittävänä ja sitä tällä hetkellä tehotreenaavana tahtoisin udella, että mitä teillä ajetaan takaa tällä sosiaalisella palkalla ja pitkillä paikkamakuilla? Mikä näiden tapojen ''positiivinen vaikutus'' ja tarkoitus on? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ainakin pelkkä sosiaalinen palkka on rauhoittanut Rossia huomattavasti. Se riittää sille palkaksi, mutta ei kiihdytä vilkasta koiraa liikaa. Itse en koe tarpeelliseksi meille noita monen tunnin paikkamakuita (ainakaan vielä), mulle riittää tulevaisuudessa, että kestää PK-puolella toisen koiran suorituksen ajan. :DD

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos, vaikka se on suuntaan jos toiseenkin vähän tärähtänyt, tykästyin siihen silti :)

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Mitä tarkottaa sosiaalinen palkka?
  Hyvä Rossi! On paljon edistystä tullu verrattuna siihen mitä mä sen näin sillon pari vuotta sitten! :)
  Sori tuo edellinen, ei menny kirjotus aivan oikein ja huomasin vasta postauksen jälkeen sen. :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sosiaalinen palkka (laumavietti, kuka mitenkin sanoo), on ihan yksinkertaisuudessaan ohjaajan kiitos, kehu, silittely, rapsuttelu ja hyväksyntä. :)
   Jep, ei uskoisi samaksi koiraksi, ja muutos on tapahtunut oikeastaan ihan vuoden sisään! :)

   Poista
  2. Okei :) Oho, niinkin nopeesti! (y)

   Poista

Lähetä kommentti