Hullut koiranaiset reissaa

Taisi olla viime vuoden puolella, kun Unon kasvattaja Anna alkoi houkutella minua lähtemään kanssaan Norjan erkkariin. Samalla reissulla onnistuisi myös Ruotsin näyttelyssä käyminen. Annalle tuli kuitenkin muita velvollisuuksia kyseiselle toukokuun viikonlopulle, joten reissu hylättiin.
En tiedä oliko kohtalo, vai mikä pelissä, kun vitsillä ehdotin ystävälleni Lauralle kyseiselle reissulle lähtöä. Hullu koiranainen innostui ideasta välittömästi ja pienen suostuttelun jälkeen myönnyin itsekin, sillä ehdolla että otamme junioriosastomme lisäksi mukaan yhden valmiin koiran mukaan, eli tietenkin Rillan emän Zetan. Rilla oli tässä vaiheessa jo astutettu, joten tiesin ettei siitä ole reissukaveriksi.

Galottens Luminal, Come Se Avrei Zampe d'Orsa, Tufflaz Double Or Nothing
Toukokuun lopulla sitten lähdimme Naantalista laivalla kohti Kapellskäriä. Pientä jännityselementtiä reissuun toi toki se, että lagottojen kehä alkoi heti yhdeksältä aamulla ja laivamme oli Ruotsissa hieman kuuden jälkeen. Siihen päälle vielä laivasta ulospääseminen sekä 1,5 tunnin ajomatka Gimoon.
Onneksi ehdimme hyvin paikalle ja meitä vastaan tuli Unon kasvattaja Anna, joka ottikin Unon heti trimmiin, meidän jäädessä selvittelemään koirien madotusta Norjaan menoa varten.


Uno oli kehässä ensimmäisenä ja esiintyi oikein hyvin saaden erinomaisen ja sijoittuen luokassaan kolmanneksi. Tuomari piti Unosta, mutta kritiikkiä tuli keskeneräisyydestä, mikä on täysin ymmärrettävää.

Reissukavereista seuraavana vuorossa oli Lauran niinikään Ruotsin tuonti Fuga (Galottens Luminal). Fugan isä on Unon isoisä Humle (Galottens Humulus Lupulus). Fuga sai erittäin hyvän ja voitti luokkansa.

kuva Mari Rautavirta
Zetan olin ilmoittanut valioihin, joissa olikin ruotsalaisen supermenestyjän lisäksi suomalainen narttu kilpakumppanina, josta tuli muuten muutama viikko myöhemmin Suomen erkkarin ROP. Zeta sai erinomaisen ja sa:n, mutta hävisi ruotsalaiselle. Paras narttu kilpailussa Zeta ylsi kolmanneksi vara-sertin kera.

T. Buon Baciatore, T. Double Or Nothing, T.  Crazy Daisy, T. Amorosa
Lisäksi Anna ja Ann-Britt olivat ilmoittaneet omia koiriaan siten, että saimme kasaan kasvattajaryhmän, jossa oli neljästä yhdistelmästä koiria. Ruskea narttu, Roza, on Unon emä. ♥ Kasvattajaryhmä sijoittui toiseksi.

Kehän jälkeen Anna ja Ann-Britt vielä siistivät Unon Norjaa varten ja sitten alkoikin pitkä ajomatka Ruotsin halki kohti Norjaa. Matka meni kuitenkin yllättävän joutuisasti jääkiekkoa katsellen. Yövyimme rajan tuntumassa kylässä, jonka olivat vallanneet ruotsalaiset Volvo-amispojat. :D

Aamulla matka jatkui Norjan rajan yli kohti näyttelypaikkaa. Olimme hyvissä ajoin perillä ja jälleen Uno aloitti päivän urakan. Lagottoja oli ilmoitettu italialaiselle Rosa Agostinille 45 ja suurin luokka oli junioriurokset, joissa myös Uno kilpaili. Luokka oli kovatasoinen ja Unolla tuntui olevan suonissaan kengurubensaa, sen verran vallatonta sen käytös oli.

Kuva Jolanta Andersone
Norjassa arvostelut tulivat realiaikaisena nettiin ja voi miten hieno arvostelun pikkumies saikaan

"13 months, correct bite, lovely type, excellent masculine head, typical expression, correct skull, excellent neck, excellent body proportions and angulation, nice tail set, chest and breast correct for age, the coat is correct for the age, he moves very well with drive and purpose"

Uno myös voitti luokkansa ja jatkoi kilpailua paras uros luokassa, jossa sijoitus oli kolmas vara-sertin kera. Valehtelisin, jos väittäisin ettei serti olisi maistunut, mutta huonoille emme hävinneet.

kuva Jolanta Andersone
Fuga sai myös erinomaisen, muttei tällä kertaa sijoittunut luokassaan.

kuva Jolanta Andersone
Zeta voitti valioluokan, nartut ja koko näyttelyn ollen erikoisnäyttelyn ROP. Ja millä arvostelulla vieläpä

"7 years old, beautiful type, beautiful head with very typical feminine expression, beautiful eyes for shape and colour, excellent skull, lovely head proportions and profile, beautiful typical neck, correct topline, correct front and rear angulation, shown in excellent coat condition, she moves very well, she has a lot of attitude, she deserves the title of champion."

Kuva Jolanta Andersone
Norjalaiset kasvattajat ja harrastajat olivat mitä mukavimpia, todella moni tuli juttelemaan ja onnittelemaan kehän jälkeen. En muista itse vastaavaan törmänneeni missään. Iso peukku siis Norjan suuntaan. Kun viimein maltoimme lähteä näyttelypaikalta, suuntasimme takaisin Ruotsiin, jossa yövyimme Fugan kasvattajan, Pernillan, luona. Maanantaina koirat pääsivät vielä nollaamaan itsensä metsälenkillä ennen kuin aloitimme pitkän matkan kohti kotia.

Kiitos vielä Lauralle matkaseurasta, uusia suunnitelmia ollaan toki jo tehty tulevaisuuden varalla. #crazydogladies 

kuva Jolanta Andersone
kuva Krisse Kallio
Suomen erkkarista ei sitten jäänytkään kerrottavaa jälkipolville, Zeta sai erinomaisen, muttei sijoittunut edes luokassaan. Tuomarin arvostelu oli liki sama jokaisesta koirasta, lähes kaikki saivat erinomaisen, enkä oikein saanut edes kiinni hänen linjastaan, vaikka toki hyvät koirat voittivatkin. :D
Rillan veljelle, Fidolle, erittäin hyvä.

Uno on ilmoitettu ensimmäiseen Suomen näyttelyynsä tälle kesälle. Lisäksi syksylle sille on mahdollisesti pari muuta näyttelyä tiedossa, mutten turhaan kiirehdi. Se vaatii kaikinpuolin paljon aikaa kehittyäkseen, joten en näe tarpeelliseksi juoksuttaa sitä ns. turhaan jokaisissa kissanristiäisissä hakemassa EH:ta vain koska kesken kehityksen.

Kommentit