Lagotto Romagnolo


Yleisvaikutelma:
Kooltaan pienestä keskikokoiseen, sopusuhtainen, tiivisrakenteinen ja ulkonäöltään maatiaismainen. Karvapeite on tiheä, kihara ja villava. 

Käyttäytyminen/luonne:
Synnynäinen hakutaipumus ja erittäin hyvä hajuaisti ovat tehneet rodusta hyvin tehokkaan tryffeleiden etsijän. Rodun aiempaa metsästysviettiä on jalostuksella muutettu, joten riistan haju ei häiritse sen työskentelyä. Lagotto romagnolo on mukautuva, vaatimaton, innokas, lempeä, hyvin kiintynyt omistajaansa ja helposti koulutettava. Se on myös erittäin hyvä seuralainen sekä erinomainen vahti.

Lagotto on aktiivinen koira, joka mielellään osallistuu kaikkeen yhdessä perheensä kanssa. Lagotto vaatii huolellisen sosiaalistamisen sekä oikeudenmukaisen tapakasvatuksen jo pennusta alkaen. Useimmista lagotoista on monenlaiseen harrastamiseen kuten tokoon, rally-tokoon sekä agilityyn. Se ei ole ehkä missään lajissa paras, mutta esimerkiksi valionarvo ei ole rodulle mitenkään mahdoton edellä mainituissa lajeissa. Moni suomalainen lagotto myös kaivaa omistajansa iloksi tryffeleitä.

Lagotto on vielä melko alkukantainen, joten yksilössä on laajaa hajontaa niin ulkomuodon kuin terveyden osalta.


Rodussa on myös jonkinverran ei-toivottuja piirteitä kuten arkuutta, ääniarkuutta sekä erilaisia sairauksia, jotka voivat vaikuttaa hyvin merkittävästi koiran ja koko perheen elämään. Suosittelen sopivaa pentua etsiessä pitämään pään kylmänä ja tekemään taustatyön huolella. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota pentueen vanhempien sekä muun suvun luonteisiin ja terveystuloksiin. Tärkeää on myös löytää itselleen sopiva kasvattaja, jonka kanssa yhteistyö toimii toivotulla tavalla. 

Kommentit